Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Docela vás lituji, že žijete 30 let produktivního života v nesvobodě.....

4 1
možnosti
Foto

R^R^R^ Dobrá úvaha, Bohumíre, včetně příměru s lidem v poušti za Mojžíše. Obávám se, že v duchu toho příměru je u nás značná část lidí ještě stále ve stádiu ohlížení se za mastnými hrnci z doby egyptského otroctví.

3 1
možnosti

Ten komunismus, nesamostatnost a závislsot na státu nám vtloukli příliš hluboko pod kůži!

3 3
možnosti
PS

Díky pane autore za zajímavou úvahu. S Vaším závěrem ale nesouhlasím, moc a blahobyt každého státu nedělají investigativní novináři, redaktoři televizí. Naši předkové do roku 1938 za 20 let zbudovali prosperující stát i bez novinářů. Takže my jsme nyní proti nim v mínusu o 10 let a každým rokem, kterým přeměny nepřijdou, se propadáme do marasmu. I díky sdělovacím prostředkům, nově "nezávislým" médiím. V roce 1968 to byli jinší redaktoři...pan Štětina a další. Dokázali rozkoktat a rozčervenat politiky v přímém přenosu, ti dnešní buďto jdou na ruku jedné straně anebo chabě argumentují straně druhé. Odvar proti dřívějšku.

Dnes jsem zaslechl zprávu, že kdosi je proti návrhu, aby všichni novináři podávali veřejná daňová přiznání. To je gól, tah na branku! A navíc by měli každé noviny zveřejňovat příjmy z inzerce, apod., protože platí: "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Hned by bylo jasno, odkud vítr vane. "Hlídací psi" demokracie se jistě budou bouřit. Je mi líto, že podkopávám Vaši důvěru v české novináře, ale realita je tvrdá. Zdravého rozumu je nám třeba...R^

Jsem rád, že jsem mohl přednášku Jindřicha Šídla slyšet, protože mi obnovil důvěru v české novináře, důvěru v redaktory veřejnoprávní televize i důvěru v české občany.

Zdroj:https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=716546

2 1
možnosti
AR

Nemyslete si, že naši předkové neměli zájem o noviny. I v dědinských hospodách byly aspoň dva druhy novin, které chlapi při pivu četli. Také si zašli tam poslechnout rádio!!

4 0
možnosti
Foto

To je takový intelektuální evergreen - pozitivní kritik.

Pozitivní kritik směle útočí na současné představitele autority, ale vždy se vyhne přímé kritice této institucionalizované pozice obecně. Naopak, jeho argumentem většinou bývá, že do tohoto autoritářského křesla by mělo být soustředěno více moci, která - když bude v rukou toho správného vládce - bude použita ke všeobecnému prospěchu všech.

Úkolem pozitivního kritika systému je, aby razantně odsoudil počiny a zkorumpované jednání současné vládnoucí třídy, a tím si naklonil masy, ale zároveň si musí dát velký pozor na to, aby nepoškodil pozici autority obecně. Obzvláště opatrný musí být v tom, aby náhodou v masách nevzbudil dojem, že samotná existence institucionalizované pozice autority je oním umocňovatelem nevraživostí, chaosu a bídy. Tím by si totiž podkopal půdu pod nohama, neboť zachování status quo je zároveň zárukou jeho živobytí. Ví totiž, že jeho pozitivní kritika bude vybalancována mluvícími hlavami z jiného tábora pozitivních kritiků systému. Tímto způsobem je uzavřena nepsaná dohoda, která kontinuálně poskytuje prostor k výlevům nenávisti a zlosti nespokojených mas, ale zároveň zaručuje to, že současná mocenská struktura nebude podstatně rozrušena.

2 1
možnosti
PP

Přál bych vám i jemu šťastné celé týdny.

1 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!