Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Nikdy by mě o existenci Boha nepřesvědčil nějaký axiom. Z mého hlediska a osobního poznání jde výhradně o niternou záležitost, o osobní zkušenost. je-li víra skutečně pravdivá a upřímná, projeví se to v celkovém nastavení a počínání daného člověka.

V opačném případě jde jen o prázdná slova a absenci průběžných skutků lásky a pokory.

1 0
možnosti

Nikdo Vás přesvědčovat nehodlá! Víra je Boží dar! :-)

0 0
možnosti
LH

A vy pane jak to máte s desaterem.....

1 1
možnosti
JK

Zajímavé, zdá se, že v článku ztotožňujete důvěru v Boha s důvěrou v Církvev (římskokatolickou, jak jinak). Jako by k Bohu nevedla jiná cesta, než přes Vatikán, což je iluze a z mého pohledu skoro urážka Stvořitele, protože je to naduté a zcela neopodstatněné. Rozpínavost a majetek není známkou Božího schválení a vyvolení.

4 2
možnosti
DH

Jednoznačný a naprostý souhlas, kteří ovšem mnozí pochopit nedokáží, a ani si ve své zaslepenosti nedovolí.

0 3
možnosti
VF

Osobní poznání Boha - cesta, kterou Stvořitel nabízí každéu člověku. Je na každém z nás, zda Jeho nabídku přijmeme a vydáme se touto cestou. Pokud ano, setkáme se s Ním a začneme vníman jeho přítomnost a působení ve svém životě.

Díky za článek.

2 0
možnosti
JP

J54o49s97e15f 70P57o34t18r

1. 2. 2020 23:14

Pane doktore,

na podporu vašeho názoru si dovolím uvést postřehy od jednoho z vůdčích světových ateistických gurů, amerického významného astrofyzika Lee Smolina, z jeho knihy "Fyzika v potížích". Autor konstatuje, že náš vesmír se vyznačuje zvláštní "biologickou přívětivostí"

Za ní vidí tři možnosti :

- náš vesmír je jedním z náhodných biologicky příznivých multivesmírů

- náš vesmír je dílo inteligentního návrháře

- za naším vesmírem stojí zatím nepoznaný mechanismus, který povede k testovatelným předpovědím.

Myslím, že toto je jedno z neiobjetivnějších hodnocení jak si vesmír vyložit. Samozřejmě, že autor straní pouze a jen třetí možnosti, dokonce tak, že říká, že takto uvažovat je povinností vědců. Co ovšem z toho plyne. V první řadě autor nemluví o NÁHODĚ, drtivá většina podobně uvažujících vědců tvrdí, že to všechno je jen NÁHODA.V druhé řadě jde o "nepoznaný mechanismus", který bude někdy, kdy se neví, poznán. Tedy víra, která se snad někdy, někde v budoucnu změní na důkaz.

"Nepoznaným mechanismem" autor myslí "Teorii všeho", jeden zákon, jedna rovnice, která v sobě zahrne všechno, od hrubé hmoty až, řekněme k lidské lásce. Jenže, když kriticky uvažujeme, musíme si položit otázku " kde by se ten zákon vzal, vznik sám od sebe, snad bloudil nad vodami, nebo snad existoval, když nebyl prostor ani čas?" Pak ovšem pouze slovo Bůh nahrazujeme slovem fyzikální ZÁKON.

Podobná situace už tady byla, když marxisté mluvili o hmotě : Hmota je věčná, kromě jiných vlastností má vlastnost VÝVOJ, přesně řečeno SAMOVÝVOJ, hmota ví jak se má vyvíjet, od surové hmoty až k dokonalému komunistovi".

2 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!