Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Pokud nerozumíte tomu, proč jsou ony "provize" úplatkem, tak jste napsal zcela zbytečný článek.

0 2
možnosti

Neznám žádného lékaře, který by psal léky z jiných důvodů, než že je jeho pacient nezbytně potřebuje! :-)

0 0
možnosti
VV

Podle mne ty, ktere jeste pochazeji z doby Rakouskouherska nejsou.

0 0
možnosti
Foto

Jenže mravnosti se nenajíte a prkenici nenaplníte. Však se k tomu dostatečně jasně kdysi vyjádřil VK st. A již ve starověkém Římě ...

R^

0 0
možnosti
OF

Provize jsou v mnoha oborech, skoro ve všech, v pohostinství, stavebnictví, zemědělství, u veterinářů, v lékárnách..... jen u lékaře je to úplatek.

Lékaři diktuje pojišťovna, co má psát /pozitivní listy/, lékárník může předepsaný lék vyměnit za jiný, za vedlejší účinky léků je ale zodpovědný lékař. Stálo se mi dvakrát. Naštěstí pomocí záznamu v počítači jsem pacientovi dokázal, že jsem to nebyl já, který lék vyměnil. Na lékárníka si už ale pacient netroufal, má přece v lékárně slevu....:-P

2 0
možnosti
VV

To mluvite ale o Ceske Repoblice, za temer 50 let jsem v BRD nezazil ze by lekar dostaval od pacienta nejakou provizi.

V laznich ovsem je bonboniera sestrickam obligatni.

0 1
možnosti
LJ

Žijeme v konzumní společnosti, pro většinu lidí je nejvyšší hodnotou konzum: jídlo, pití, sex, zábavy všeho druhu. Aby toho dosáhli, jsou ochotni ustoupit z morálních zásad. Někdo více, někdo ještě více. Volby na tom nemohou nic změnit. Kdyby si někdo dal do volebního progralmu boj proti konzumní společnosti, neměl by šanci.

Konzumní občané se vyznačují silnou naštvanonstí, nadáváním a projevy nespokojenosti, poněvadž každý vidí, že někdo konzumuje více než on.

3 1
možnosti

Nevnímám to tak! V naší politice velmi dobře fungují sliby o likvidaci korupce. Jen té realizace se nějak stále nemůžeme dočkat!

Konzumní společnost? A kdopak tady tu konzumní společnost podporuje?

Ano, jsme nacucaní komunistickou závistí a nenávistí, ale toho se musíme rychle zbavit! :-)

0 0
možnosti
ZD

"Právě probíhá s lékaři soud. Prý brali úplatky..." Podle toho co bylo zveřejněno se jednalo o něco zcela jiného. Postavit článek a šířit názory na tom "prý" a nevidět skutečnost - není to málo Antone Pavloviči?

1 2
možnosti
PK

Stále mám důvěru a to i přes negativní osobní zkušenosti v naší legislativu a její orgány, už jen proto, že zákony tvoří volení uchazeči lidmi této země.

Tak je možné, že je chyba především v nás, že jsme zvolili autory zákonů špatně, respektive nebylo a bohužel není z čeho příliš kvalitního vybírat.

0 1
možnosti
SB

Ve všech zemích existují věci, které jsou nemravné, ale v souladu se zákonem.

Když budete stát u okénka na prodej jízdenek a váš vlak má jet až za dvacet minut a přijde jiný člověk a slušně vás požádá, zda byste jej nemohl pustit před sebe, že jeho vlak jede už za čtyři minuty, tak podle platných zákonů ho před sebe pustit nemusíte. Byl jste tam dříve a tím to končí. Ale je to nemravné, protože slušnost by velela, abyste mu vyhověl, když vás to nic nestojí (tak jako tak budete muset čekat na peroně, než přijede váš vlak), zatímco pro něj je to v danou chvíli otázka stihnout vlak nebo nestihnout.

Samozřejmě pokud máte jet stejným vlakem, tak ho před sebe nepustíte, protože v tom případě je to pro vás stejně důležité jako pro něj a nastupuje pravidlo, že bližší je košile než kabát, ale když platí to, co jsem napsal, tedy že váš vlak jede až za dvacet minut a jeho už za čtyři, tak je nemravné, ale zcela v souladu se zákonem, když mu nevyhovíte.

Stejně tak není protizákonné, když je slečna do větru, slušný Dalibor si naivně myslí, že chodí jenom s ním, ona však stoprocentně ví, že dítě čeká s Pavlem, ale za otce označí Dalibora. Pavel je totiž ženatý a vzít si ji nemůže, zatímco svobodného Dalibora dostane do obřadní síně a pověsí mu na krk cizí dítě. Daliborovým rodičům pověsí na krk cizí vnouče. Je to hodně nemravné, ale podstrčení cizího dítěte není protizákonné.

Rovněž tak není trestné dopomoci si ve sportu k medailím dopingem. Je to porušení pravidel příslušného sportu, je to nemravné, ale není to trestné. A už vůbec není dokonce ani v rámci sportu postižitelné, když hráč neupozorní rozhodčího na to, že nebyl faulován a že penalta nemá být odpískána (postižitelná je vědomá simulace faulu, ale nikoli to, když hráč nesimuluje, ale mlčí k chybnému rozhodnutí rozhodčího).

Konec konců není protizákonné ani to, když se vás někdo zeptá zda nevíte, kde je tady nejbližší pošta, a vy odpovíte že to víte, ale že odmítáte odpovědět. Je to nemravné, ale nikoli protizákonné.

2 1
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!