Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J37i55ř17í 96K90i50n69d50l

20. 11. 2022 15:20

Jaký je rozdíl mezi liberální demokracií a demokracií. V čem je liberální demokracie lepší než demokracie.

2 0
možnosti

Pro mne termín liberální demokracie zdůrazňuje svobodnou společnost. :-)

0 0
možnosti

Tzv. liberální demokracie není nic jiného nežli eufemismus pro tzv. komunistickou "demokracii". A ti překabátění komunisté? Kde že jsou? Rozlezlí prakticky ve všech polistopadových politických stranách, velcí podnikatelé + předlistopadoví papaláši, obratem obsadivší významné posty, včetně soudů.

Jak jinak by se mohla po 33 letech "sametové revoluce" společnost opět zmítat v bolševických manýrách (doplňte si, jakých....), a dokonce mít žhavé kandidáty na post prezidenta opět lidi s výraznou komunistickou minulostí, které nemalá část voličů ještě adoruje a podporuje?

2 5
možnosti

Zajímejte se aspoň trochu o politologii, když o ní chcete diskutovat!

Pojem liberální demokracie je vám mnohým zcela cizí! Nemá nic společného s komunistickou érou!!! Lidí, kteří skoncovali s komunistickým režimem a mají plnou důvěru demokratů, se bát nemusíme! :-)

0 0
možnosti

Určitě nemůže být zpětné zrcátko větší, jako čelní sklo, souhlas. Ono však jedno souvisí s druhým. Navíc, kdy s NDR jsme byli na špici soc tábora. Přesto izolace obrovská. Podivné pohledy na kolegu, pravil - "Žiji a umřu je slepém střevu vývoje"! Další hlásí po návratu ze Západu - "Televize si tam věší na zeď, jako obraz". Nazván jako rozvratník režimu! Soudruhu, běž na akci "Z", vylepšíš si kádrový profil a posílíš mírový pokrok. Dobrej skanzen . Čelní komunisté si přesedli ze služebních Volh do BMW. Poradovali se - Už ani na schůze nemusí chodit a nikdo je nevěší ! Dnes tedy podpalují svíčky, slaví. I hradně uvažují:-)

4 0
možnosti
Foto

Jak to bylo doopravdy?. Nedobře položená otázka. Je třeba začít tím, co vše tomu předcházelo. Tehdejší Československo neexistovalo za jakousi ,,čínskou" zdí. Od konce bipolarity v Evropě, završené sjednocením Německa se souhlasem vítěz. mocností II.WW. Již dávno před tím bylo známo, že kom. systém kolabuje, ba je až v agonii. Tehdy to ovšem, naštěstí(!) NESKONČILO VÁLEČ. KONFLIKTEM. Stejně tak jako listopad 89 neskončil u nás krveprolitím. Je ovšem skutečností, že nemálo lidí změny nejen předjímalo, ale byli na to i ,,předpřipraveni". Až zákonitě to vedlo i k divokým privatizacím.Objevovat vše, vč. VŠECH souvislostí po více než třiceti letech je spíše úsměvné, někdy až tragikomické. I proto, že coby ČR jsme členy EU a NATO. A to je dnes i pro nás až základem naší(!) existence. Nikoli nářky nad minulostí!

6 0
možnosti

Myslím, že autor nepláče, jen upozorňuje, že si musíme dát pozor, abychom svoje svobody a liberální demokracii neztratili! :-)

0 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
7 1
možnosti
Foto

Opět připomínám hlavního ideologického vůdce Prognosťáku, dvojitého agenta Karla Köchera. Ten jako agent KGB emigroval do USA a tam se postupně dostal až do vedení CIA. Byl ale odhalen a umístěn do vlasti - ČSSR, a jako učitel pro Klause a spol.

Československo se mělo stát průmyslově vyspělým státem, ale stále pod kontrolou prominentů KSČ. A až by přišel čas, ruský medvěd by si je opět přivinul na svou hruď. Je to jistá obdoba Leninova plánu NEP: necháme kapitalisty, aby to vybudovali, a pak jim to zase sebereme.

Podle článku se Studentu z té doby (žel, už jej nemám) se do tzv. převratu zapojilo i vedení SSM. Mohorita si budoval pozici na šéfa KSČ nebo premiéra či rovnou presidenta, viz jeho projev na Václaváku.

Smutné je, že ani náš disent nepočítal se zásadní změnou, takže neměl připravenou stínovou vládu, ani hnutí jako polská Solidarita.

5 1
možnosti

A jak to tedy bylo doopravdy?

1 1
možnosti
Foto

Václav Dolejší na to má trošku jiný a bojím se že i reálnější pohled. 17. listopad je další lidový mýtus, jak stateční herci a studenti osvobodili národ od komunistů.

2 1
možnosti
Foto

Také existuje teorie, že jakýkoli vzdor byl zbytečný, protože vše by tak jako tak dospělo k témuž výsledku . Samospádem či co. Zřejmě pod patronací ufounů...

1 1
možnosti

K podstatě impulsu 1989? To se již nedobereme. Zvláštní směsice stranických bojů a dopadu mezinárodní situace. Nesmírně důležitá role M. Gorbačova. Seznal, že SSSR je na konci s ekonomických dechem a odmítl násilné řešení. Tedy prvotní kvas v Polsku. Připomínám, probuzení ČSSR mezi posledními. Podstatné? O žádnou revoluci nešlo, lid si nic toužebně nevydobyl. Jistě, masové demonstrace jako prvotní projevy skutečně svobodné vůle ...

Následovala spousta očekávání a naivity. Omyly, že se pochrastí klíčemi a v domácnostech již bude čekat kýžený blahobyt. Podobně, že moloch Kremlu, na náš vývoj ztratil vliv. Nejhrůznější poznání? ČSSR vypadla na 41 let z mezinárodní dělby práce. Zpřetrhané všechno, včetně destruktivních dopadů na myšlení 2 generací. Levný výprodej skanzenu - zvaného NH. Pochopitelně s omyly i cílenými podvody. Zřejmě nejstrašnější příklad zaostalosti příkladu je Škoda Ml. Boleslav, automobilka. Naprosto bezkonkurenční zboží, co s ním ?

Čili, vynořili jsme se zcela ekonomicky slabí a hloupí. Snadná kořist silnějších. Dílo zkázy KSČ neseme dodnes. Podobně, Moskva padla? To neznamená, že byl ztracen zájem. Klasika procesu - Po ztrátě vlivu politického, je třeba získat ten ekonomický. Kdo jej získá - zpětně bere i ten politický. Odsud záhada Prognostického Ústavu s jeho personami. Nástup poznání, že politika je předvojem byznysu. Objevuje se Bárta s VV, dnes soudruh Bureš. Ti, kteří se nezmocnili ničeho hmotného? Pracují s nespokojeností. I směšný dlužník Vrabel má šanci. Tomio to dělá mazaněji. Ví, že nespokojenost je zboží dobré, bude neustále ...

Pochopitelně se nabízí otázka. A dalo se to dělat jinak? Upřímně odpovídám, že nevím. Tak či onak se stal zázrak. Proměna kvality života je neuvěřitelná. Čísel kopec, snadno dohledat. Vážně, jsem rád, že jsem se toho dožil. Zejména toho, že i mí rodičové. 17.11. 1989 považuji za "svůj svátek". :-)

6 0
možnosti

Popsání reality, souhlas. Pro mnohé dodnes superblábol. Dnes jsme již měli žít v beztřídní společnosti. Měl se zjevit zcela Nový člověk. Takový, pro kteréjho jsou peníze zbytečností. Pracoval byl dle svých možností - schopností. Bral by si dle potřeb. Tak proč se tím komunisté po r. 1989 tedy neřídili ? ... :-)

5 1
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!