Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Proč jmenovat jen ty, které nesnášíte? Popíráte tím smysl blogu.

3 1
možnosti
KH

Kdysi lide verili ze zeme je plocha: "Kam se podivas je prece rovina!". Konecne se zaclo dokazovat ze zeme plocha neni, a tak ta teorie pomalu zapadla do zapomenuti. Podobne se to deje s pojmem Boha: jsou nepochopitelne veci (kupr. telepatie, predtucha) a tak Buh se hodi jako "prozatim", nez se najde nejake lepsi vysvetleni.

1 3
možnosti
Foto

Po tisíciletí lidé věděli, že je Země kulatá Ani Kolumbus nemyslel, že je potřeba kulatost Země někomu dokazovat.Kolumbus se jen domníval, že je planeta mnohem menší, a proto předpokládal, že dosáhne břehů Číny už za čtyři týdny. Když za pět týdnů dorazil k Severní Americe, netušil, že Čína je ještě daleko před ním. Ani nemluvě o tom, že první dochovaný globus je známý právě z doby Kolumbovy objevitelské cesty. Představitelé katolické církve věděli, že země je kulatá a díky pozorování vesmíru došli k závěru, že Juliánský kalendář je nepřesný a postavili ve Vatikánu hvězdárnu a vypracovali nový dnešní gregoriánský. Hvězdárna ve Vatikánu je do současné doby a Vatikán je členem mezinárodní astronomické společnosti .

2 0
možnosti
PC

Hezká, možná i působivá slova. Něco víc za nimi ale bohužel nevidím ani necítím.

K tomu strachu: Cestu strachu volí nejen Vámi zmínění politici, proti nimž jste dlouhodobě velmi zaujatý a velice ostře a nekompromisně se vyjadřujete k názorům těch, kteři vidí věci šířeji. Cestu strachu však bohužel volí většina těch (jen možná trochu sofistikovaněji), kteří jsou právě u moci, a je jedno, kde konkrétně.

A církve? Ty jsou kapitolou samou pro sebe. Raději bych je proto v podobně zaměřených úvahách vynechal.... Ale to vse je jen můj názor, nikterak namířený proti vám.

2 1
možnosti
JN

J64o85s46e67f 44N38i22k43l

28. 4. 2023 22:27

Pane autore, dnes jste uchopil velmi těžkou materii. O té se dá velmi těžko diskutovat.

..."Budoucnost člověka závisí na tom, zda se vydá na cestu v lásce nebo cestu v nenávisti, na cestu v pravdě nebo na cestu ve lži..." Jen pěkná slova. Vládnou peníze a statky.

1 1
možnosti
TT

Stoprocentně. S bohem to tak jisté není.

0 2
možnosti
Foto

Banalita zla. Jak mohou být ti Rusové tak strašně zlí?

Je to úplně stejný typ zla, který toleruje X. Kombinace zaostalosti, hlouposti, a lenosti. Nic víc, žádné speciální veliké zlo není třeba.

Znáte jediného českého intelektuála, který by měl morální problém s X? Já neznám ani jednoho jediného.

Co je X není podstatné. X může být cokoliv. X jsou třeba daně. Peníze konfiskované civilistům, ze kterých žijí členové státu, a kterými členové státu uplácí vybrané skupiny jedinců, aby ospravedlnili existenci svou a hlavně státu.

Běžný rus si řekne “Co já s tím mám jako dělat?” Úplně stejný myšlenkový pochod má průměrný intelektuál. A jde to dále: “Jasný, není to ideální, ale pořád lepší než...” Bavíme se o genocidě ukrajincú, nebo zvyšování daní? Nelze rozlišit, myšlenkové postupy a mustry jsou identické.

Zlo nevypadá děsivě, naopak. Zlo je vlídné. Chce pomáhat. Jde mu o dobrou věc. Čím horší zlo tím méně se tak jeví. “Pastelkovné, aby prvňáčci měli pastelky, nejsi přeci proti prvňáčkům, ne?”

Znova to zopakuji. V Česku není jediný veřejně známý sociolog, ekonom, či jiný intelektuál, který by měl jeden jediný problém s existencí státu či danění.

Chceme-li pochopit ruské zločiny proti lidskosti, stačí se rozhlédnout kolem sebe. To nejhorší zlo je to nejbanálnější.

zlo banální – termín zavedený Hannah Arendtovou v souvislosti s procesem vedeným proti nacistickému válečnému zločinci Adolfu Eichmannovi a označující vědomé odpoutání zlého činu od jeho původního skutečného významu a jeho proměnu ve všední, rutinní akt.

1 4
možnosti
SB

Ano, člověk má dnes moc pomocí atomových zbraní svět zničit. A jsou dnes jedinci, kteří tyto zbraně mají a vyhrožují koncem světa.

..................................

Ani trochu si nemyslím, že dnešní vládcové jsou agresivnější, než byli vládcové v dobách, kdy náboženství bylo nedotknutelné a kdy v Boha věřili v podstatě všichni, včetně těch tehdejších králů císařů a papežů.

Jestliže tehdejší vládci harašili mnohem méně nebezpečnými zbraněmi, tak to nebylo proto, že by ti monarchové byli méně krutí, ale prostě proto, že tehdy atomové zbraně neexistovaly.

2 1
možnosti
MP

Nadpis Vašeho blogu mě původně sice trochu zarazil, ale po přečtení - naprostý souhlas.

2 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,70
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!