Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pane Šimku Vy mastíte automaticky bez přemýšlení minusy? Ó, jak liberálně demokratická reakce.

0 0
možnosti
LD

Přijetí eura rozhodně neznamená větší odklon od Ruska. Viz. Rakousko, které nadále nakupuje suroviny z Ruska, Slovensko to samé a nemluvě o Německu, které se díky svému vlastnímu nesmyslu ve jménu ekologie a udržitelnosti jménem Green Deal stalo ještě více závislé na ruském plynu. Též Francie měla a má s Ruskem dobré vztahy.

1 1
možnosti
JP

A ještě jedna zajímavá diplomová práce k EURO:

https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/40362/1/Slapakova%20Linda%20DP.pdf

Zajímavé je, že ČR asi nesplňuje schodek státního rozpočtu k HDP pro přijetí Euro.

Konání ECB v posledních letech také není zrovna zodpovědné a kopíruje nezodpovědnost FEDu. Euro si většina zemí jím platící spíše chválí, zpravidla podnikatelé, běžným lidem vadí hradit dluhy jiných zemí v eurozoně např. Řecku. V případě hospodářských otřesů eurozóny, které v současnosti reálně spíše hrozí, může být národní měna výhodou.

1 1
možnosti
Foto

Je dobře, když prezident Petr Pavel veřejně pronesl, že bychom měli usilovat o přijmutí eura. Stanovil tak konkrétní cíl, o který bychom měli usilovat. Dnes se v tom plácáme ve stylu "euro samozřejmě přijmeme, ale teď na to není vhodná doba". Ale kdy ta vhodná doba přijde a co proto uděláme? Přitom jsme řadu let plnili všechny podmínky pro přijetí eura a brzo se asi do tohoto stavu zase vrátíme.

Ekonomové mají na přijetí eura názory různé. Naši lidé prý euro nechtějí. Není divu, když hodně našich politiků Václavem Klausem počínaje náš přijetím eura dlouhodobě strašili. Dnes tím straší nejvíce Tomio Okamura, ale ten chce vystoupit jak z EU tak i z NATO. Přijetím eura prý dojde ke zdražení. Ano, ke krátkodobému zdražení po přijetí eura došlo nejen na Slovensku, ale i v Rakousku nebo Německu. Dnes jsou v těchto zemích s eurem spokojeni. Jak dlouho ještě chceme u nás v tomto směru přešlapovat na místě?

1 1
možnosti

Přečtěte si článek ještě jednou pomaleji. Píšu o tom a o podstatě odmítání Eura. Povšimnul jste si, jak dnes Václav Klaus agresivně, nekompromisně a arogantně odmítl Euro? Proč asi? Komu tím slouží?

0 1
možnosti
JP

Určitě ano a co nejdříve!! Proč? Protože to bude znamenat prohloubení naší integrace do EU, zjednoduší to obchod, cestování, odpadnou transakční náklady i náklady na kvůli koruně existující instituce, zjednoduší se příliv investic i bankovnictví a přístup k úvěrům....Ne náhodou Euro veřejně požaduje Svaz průmyslu a obchodu, to jsou ti, co vytváří skutečné hodnoty a "živí" mnoho dotačně závislých odvětví. Když jsem cestoval před téměř 10 lety s vedoucím našeho zahraničního obchodu, byl silně euroskeptický, nadával na zelené, ale chtěl EURO! Mají ho už skoro všude a není nikde slyšet touha po návratu původní měny. Vyvolávání strachu ze zdražení kvůli Euru je z hlediska budoucnosti nicotné.

3 3
možnosti
DR

Tak si prohlubujte. Ale sám. Nikdo na to ještě větší lezení do jisté části bruselského těla není zvědavý.

6 3
možnosti
JK

Všichni Slováci v práci (a nejen v práci) mi potvrdli, že se u nic hpo zavedení EURU zdražilo. U nás se zdražuje hodně i bez EURA. Takže by to pro nás mělo fatální následky.

2 0
možnosti
JP

Ono se zdražilo i kdysi v Německu. My to viděli na cesťácích: před zavedením EURa bylo denní stravné 50 marek, po zavedení EURa to mělo být 25 EUR, ale zakrátko to bylo rovněž 50 EUR. V Německu se zdražilo všechno prakticky o 100%. I proto mu Němci říkali nikoli EURO, ale TEURO.

1 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,76
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!