Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vystřílíme Strakovu akademii?

V pořadu „Reportéři ČT“ řidič autobusu Martin Holkup jako člen paramilitantní organizace „Čeští vojáci v záloze“ pronesl tato slova:

„My samozřejmě do žádné války pod vlajkou NATO nepůjdeme. Jsme připraveni se vůči státu a takovýmto opatřením aktivně bránit. Politikům vzkazuju, ať si uvědomí, že pokud nás do toho zavedou, bude se střílet nejdřív ve Strakově akademii a pak i v parlamentu.“

Advokát Jiří Kučera podal trestní oznámení na Martina Holkupa po jeho vystoupení v České televizi, protože ho vnímal jako ohrožení integrity naší republiky. Přiznám se, že mi to okamžitě připomnělo „zelené mužíky“ na Ukrajině. „Šlo tedy o nebezpečný útok na demokratický systém nebo o neškodnou taškařici?“, ptá se týdeník Respekt (39/2017:26-27).

Výše citovaná slova pronesl Martin Holkup jako bývalý voják a veterán z mise v Bosně a Hercegovině, který je jedním z velitelů paramilitantní organizace. Česká televize tyto vojáky v záloze natočila při nácviku tvrdého zadržování uprchlíků, střílelo se ostrými náboji a ČT se podařilo rozkrýt ideové zázemí těchto vojáků.

Podle těchto veteránů NATO českým politikům diktuje agresivní válečnické jednání a podle nich je NATO zločineckou organizací. Reportér České televize položil Martinu Holkupovi otázku, zda jeho slova nemohou naši politici vnímat jako výhružku a on s vědomím, že je natáčen, pronesl: „Ať to tak vnímají!“

A tak se výrok Martina Holkupa přes senátory Jiřího Švestku a Zdenka Papouška dostal před okresní soud, kde byl obžalovaný shledán vinným ze spáchání přečinu vyhrožováním a soud uložil podmíněný trest.

Krajský soud následně verdikt zrušil a Martina Holkupa osvobodil s odůvodněním, že zastrašování nebylo dostatečně intenzivní. Výhrůžka prý nebyla určena konkrétnímu orgánu veřejné moci a výrok Martina Holkupa odpovídá slovům spisovatele Ernesta Hemingwaye, že lid by měl v první den války postřílet svoji vládu. Šlo prý jen o svědectví politického názoru, o protiválečný apel, který nelze kriminalizovat.

S tímto rozsudkem se senátoři s advokátem Jiřím Kučerou neztotožnili a sepsali podnět nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi k přešetření s odůvodněním, že šlo o útok na politický systém, jehož terčem je demokratické zřízení v podobě, jaké ho garantuje Ústava ČR. Politik se nemůže svobodně rozhodnout podle svého vědomí a svědomí, pokud je vystaven pohrůžkám tohoto typu. To, že někdo odmítá válku je legitimní politický názor. Ale pohrůžka střílením v parlamentu je konkrétním návrhem řešení. A tak hodit tuto výhrůžku do autu s odůvodněním, že zatím se nestřílí, není to pravé ořechové.

Vrchní státní zástupce Pavel Zeman se také nechce ztotožnit s názorem odvolacího soudu, protože Martin Holkup sice veřejně kritizovat NATO může, ale nedává mu to oprávnění v souvislosti s členstvím naší země v NATO vyhrožovat násilím proti poslancům a členům vlády.

A tak výroky Martina Holkupa dospěly k Nejvyššímu soudu. Ten by měl „vyložit, co se v českém prostoru smí směrem k politikům říkat a co už ne“, píše Ondřej Kučera na závěr článku v Respektu.

……………………………………………………………….

Dovolil jsem si znovu zveřejnit tento problém, protože v předvolebním boji mnoho stran požaduje vystoupení Česka z NATO a Evropské unie, což je významné bezpečností riziko pro nás.

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 12.10.2017 22:44 | karma článku: 18,86 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4991x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!