Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus a pravolevé vidění

Koronavirová pandemie svojí agresivitou a invazivitou připomíná Španělskou chřipku po první světové válce, jen úmrtnost je u nás podstatně nižší. Nouzový stav je nutné rychle ukončit!

Koronavirová pandemie (Covid 19 = Coronavirus disease 2019) je způsobena novostí viru, proti kterému nemá lidstvo protilátky stejně, jako je nemělo po mutaci chřipkového viru před sto lety. K mutaci koronarového viru došlo ve stejné oblasti, kde pravidelně dochází k mutaci chřipkové viru. Je to oblast jihovýchodní Asie, což odborníci vysvětlují intimnějším soužitím lidí s domácími zvířaty.

Avšak koronavirová pandemie přes svoji invazivitu, je podstatně mírnější než Španělská chřipka. Co je příčinou? Naše občanstvo v Evropě v současnosti není oslabeno podvýživou a válečným strádáním. Jsme také na mnohem větší úrovni znalostí a na mnohem větší úrovni hygienické. A tak smrtnost je podstatně nižší, neumírají tolik mladší ročníky a celková úmrtnost se nezvýšila.

Máme levicovou vládu (i když premiérem je podnikatel), což vládě umožňovalo větší akceschopnost. Ale připraveni jsme nebyli. WHO vyhlásila nouzový stav již koncem ledna. Se zpožděním řady týdnů naše vláda rozhodla o krizovém stavu, avšak rozhoduje bez řádného schvalování sněmovnou. Je tím akceschopnější, ale také nebezpečnější. Zastavila život v naší zemi. Ale mnohem horší je, že zastavila ekonomiku a zmatečně a zpožděně začala rozhazovat peníze na všechny strany.

Můžeme polemizovat, zda zastavení ekonomiky bylo nutné či nebylo, ale je jisté, že tím podřízla větev, na které sedíme. Je to nebezpečné pro naši budoucnost! Muselo to tak být?

Po levičácku nás vláda vystrašila, jako bychom měli všichni umřít. Bylo to nutné? Občanstvo se tak rychleji podřídilo nařízením vlády. To podřízení občanů si vláda zajistila mohutnou potenciální represí policie a armády. Je krizová doba, nouzový stav, občanská svoboda musí jít stranou!

Já si kladu otázku, zda bylo nutné zastavovat českou ekonomiku. Nestačilo by omezení lidí nošením roušek? Kromě řádného trasování epidemiologů, bylo nošení roušek rozhodující pro omezení šíření koronaviru!

Dnes váháme s obnovou ekonomiky, zmatečnými rozhodnutími povolujeme někomu prodej a jinému v něm bráníme. Společné stravování v závodních jídelnách umožňujeme, ale společnému stravování v restauracích bráníme. Bráníme lidem v účasti na bohoslužbách, bráníme pokračování naší kultury, divadel, koncertů. Nestačilo by nošení roušek ve společnosti?

Bezpochyby stačilo! Vzájemné nošení kvalitních roušek rozhodně zabrání předání letální dávky virů a podstatně sníží dávku virů potenciálního přenosu. Pak ani není nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy, které dodržují v Německu bez povinnosti roušek. Dokonce nebylo nutné ani omezení pohybu, jak svědčí vývoj na Tchaj-wanu, kde je vývoj koronavirozy podstatně příznivější než u nás i bez tohoto omezení.

Nejsme příliš ustrašení? Vždyť současnou koronavirovou pandemii lze přirovnat k ostatním chřipkovým pandemiím. Tak jako se musíme sžít s novým chřipkovým virem, musíme se naučit žít s novým koronavirem. Ten už z naší společnosti nezmizí. Ten pocit možnosti zničení koronaviru je přetrváváním našich iluzí „poručíme větru, dešti“.  Přijměme realitu a nevěřme iluzím!

Čím více budeme váhat s uvolněním společnosti a s obnovou ekonomiky, tím horší si připravujeme budoucnost! Propadneme se ekonomicky, propadneme se ve vzdělávání, propadneme se v závislosti na státu!

Ve zdravotnictví nám dává ministr svobodnou ruku v obnově zdravotní péče. Konečně trochu svobody, konečně špetka pravicového myšlení, které je v této fázi mnohem prospěšnější než fázování obnovy úředníky od zeleného stolu. Ministr mluví o restartu celého ministerstva. Kéž by ten restart udělal v duchu svobodné, pravicové politiky. Bohužel, politici se bojí svobodného, pravicového myšlení, postkomunisté stále nedůvěřují občanovi, nevěří v jeho dobré, svobodné rozhodnutí. To nám zde po komunistické éře zůstává.

Před dvaceti lety jsem se ptal Tomáše Julínka, proč nepostaví vztahy ve zdravotnictví na svobodných, pravicových principech. Odpověděl mi, že to není možné pro komunistické myšlení naší společnosti. Ono to dělá dojem, že levicové myšlení je sociálnější, ale ve skutečnosti není. Budoucnost je ve svobodném, pravicovém myšlení pro všechny občany se sociálním zajištěním. Svobodné, pravicové myšlení nesmí zde fungovat jen pro nějakou elitu, ale pro všechny. Jinak jsme jednou nohou zpět v totalitním státě!

Absence svobodného, pravicového myšlení je problém ve všech resortech naší společnosti, je brzdou našeho úspěšného rozvoje! Místo podporování svobodného konání a plodného myšlení, podporujeme jen neustálé hlídání naší společnosti, omezujeme svobodu občanstva, čímž lidem bereme odpovědnost a nahrazujeme ji levičáckou buzerací. To není dobrá cesta!

Obnovme svoji úctu k pravdě, úctu k druhému člověku, úctu ke svobodě člověka, úctu ke spravedlnosti, úctu k demokratické dělbě moci a úctu k právnímu státu! Tím se svobodné, pravicové myšlení stane pro nás samozřejmostí bez většího poučování.

V zorném úhlu pravicového myšlení by došlo k hluboké obnově našeho státu. Ale ať už to bude jakkoliv, urychlená obnova naší ekonomiky je nutná. Všechny provozy je nutné urychleně obnovit. Vhodné je zatím ponechat povinné nošení roušek na veřejnosti při kontaktu s cizími lidmi, zejména v restauracích a v kultuře obecně, abychom dále bránili šíření koronaviru, který v jeho šíření můžeme omezit, ale nikoliv zastavit!

Pokud naše vláda zastaví nouzový stav k termínu soudem zrušených nezákonných nařízení, tedy k pondělí 27. dubna 2020, a nechá vše již svobodně plynout, udělá dobře. A navíc se alespoň částečně vyhne vyplácení náhrady škody podnikatelům, kteří přišli o své zisky nezákonnými nařízeními.

Je nejvyšší čas ukončit nouzový stav, ukončit omezování pohybu a zatím zachovat jen povinné nošení roušek. Ostatní je již zbytečné!

Vím, nejsem člen vlády, nemám odpovědnost za stát, ale sleduji odborné lékaře. Pokud je zdravotní péče zachována a nedojde k jejímu kolapsu, nezvyšuje se úmrtnost. Proto mnohem nebezpečnější pro náš stát je zastavení ekonomiky! To nás ohrožuje mnohem víc než nový koronavirus!

.......................................

P.S. Tak vláda asi jen lehce urychlí rozvolňování zákazů.

Názory našich lékařů specialistů:  https://cuni.cz/UK-6311.html?news=10013&locale=cz

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 23.4.2020 20:41 | karma článku: 14,75 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 19,73 | Přečteno: 480x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4994x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2465x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3587x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:50

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,79
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!