Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

To je ale demagogie - tolik nesmyslů a falešných dilemat v jednom článku, to se jen tak nevidí.

1. Věřících křesťanů je v Evropě mnohem víc, než 5 %. Víc jich je i v ČR, a to říkám jako ateista.

2. I kdyby tu nebyl věřící ani jeden, není to důvod pro import muslimů. Ti sem necestují zaplnit nějaké imaginární "náboženské vakuum", ale za lepší životní úrovní. Emigranti z východního bloku také nešli na západ šířit ateismus a vědecký komunismus, ale šli za svobodou a lepší životní perspektivou.

3. Neexistuje dilema "buď křesťanství nebo islám" a všichni to musí mít stejně. Historicky fungovalo zdaleka nejlépe, když měl každý to svoje a tomu druhému to necpal. To samozřejmě předpokládá, že každý zůstane u sebe doma a k tomu druhému přijde leda na návštěvu jako turista, a ne že se budou stěhovat miliony lidí ročně ať už jedním nebo druhým směrem.

4. Muslim nemůže z principu přijmout křesťanství, za to mu od jeho komunity hrozil trest smrti. Takové případy jsou zcela výjimečné a dotyční se tím většinou nechlubí, až na pár mediálně známých odvážlivců. Ti ale spíš slouží jako odstrašující příklad (neříkám že svojí vinou), než aby ostatní muslimy inspirovali k následování. Jsem zvědavý kolik se jich podaří konvertovat papeži Františkovi - osobně tipuju 0.

5 1
možnosti

Ad 1) Praktikujících křesťanů je v Česku méně než 5%

Ad 2) Samozřejmě, že naši emigranti utíkali za svobodou a že Arabové utíkají, aby měli šanci na přežití. Ale náboženské vakuum v Evropě je. A to otevírá prostor šíření jinému náboženství. A tak se sem valí islám. Agnosticismus můžeme vnímat jako soudobé náboženství Evropy. Ale Evropa tím ztrácí odvěký jednotící princip, který ji nečiní Evropu silnější.

Ad 3) Souhlas. Ale apoštolát je součástí každého náboženství.

Ad 4) Křesťanství i islám mají prakticky stejné kredo, což mne překvapilo. Konverse ke křesťanství není až tak vzácná i přes hrozby popravy. A ke konversi ve Vatikánu: Pánu Bohu bych se do cesty nepletl...

0 0
možnosti
JN

J90i93ř51í 93N46o40s56e11k

17. 4. 2016 10:51

Dělit se s muslimy o kulturu? Oni to jako sdílení nechápají.

Navíc existuje něco jako reciprocita, přírodní zákon. Jakou výhodu to přinese nám vstřícným?

Aha... další ústupky?

Byl bych šťastný, kdyby existovalo takhle snadné řešení.

0 1
možnosti

Jestliže prchající před válkou potřebují pomoci, měli by se ji u nás křesťanů domoci. A naše šance je právě v tom, jak moc jsme ochotni se o svoji kulturu dělit, dopřát ji potřebnému prožít, aby mohl porovnat svoji kulturu s tou evropskou, křesťanskou.

Jakou výhodu nám to přinese? Hnusný utilitarismus a pragmatismus! Ale budiž. Pochopíme více sami sebe, svoji kulturu, a to není málo!

Ústupky? Komu? Pokud chce Arab přijmout naše občanství, musí před tím přijmout naši kulturu, naše zákony... Pokud bychom my ustupovali od své kultury, kopali bychom si hrob.

1 0
možnosti
FS

Vy jste lékař,nebo kněz?

1 1
možnosti
OP

Vaše vidění světa je buď a nebo. Buď muslimové, nebo křesťané. V plné parádě jste předvedl, že křesťanům a muslimům nejde o nic jiného, než kdo z koho. Naštěstí se mýlíte Rv

0 2
možnosti
JU

J57i48ř81í 35U52r86b80a51n

17. 4. 2016 10:37

Už to nehulte, jako lékař byste měl vědět, že to škodí... Ale podle toho, co jste napsal vám už není pomoci.

2 3
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,82
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!