Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bohumíre, dal jsem Vám karmu.

Upřímně řečeno, nejsem z těch kteří se pinoží v textech Písma a hledají různé náznaky, třeba i dvojsmysly a o nich poté píší traktáty. Dost často jsou mezi nimi ti, kteří přes záplavu textů Boha jen popisují, aniž by jej vnímali. Nelze s nimi vést diskusi, protože oni vše vědí a vše je jim jasné.

Jsem na stejné lodi jako Vy, mám rád promluvy a knihy Tomáše Halíka a papeže Františka považuji za požehnání pro tento svět.

Protože on nevyhlašuje novou křížovou výpravu, ale jde muslimovi umýt nohy. Toto gesto pochopí jen málokdo, ale na něm stojí svět, má-li mít nějaký smysl.

Přeji pěkný víkend.

2 3
možnosti

Díky, Tomáši, konečně moudrý člověk!

Neochotou pochopit Ježíše Krista si koledujeme o zánik evropské civilizace!

0 0
možnosti
JB

No, jestli je bůh jen jeden, tak se mu to sakra nepovedlo. Ale aspoň je o čem plácat.

0 1
možnosti
PS

Velmi záleží na čem je postaven základ dané víry. Bůh je skutečně jen jeden, ale to neznamená, že je totožný s allahem. Jako by jste srovnával učení sekty s křesťanstvím. Pokud vím, nezabiješ je jedno ze základních Božích přikázání. Ale v islámu je zabíjení odsouhlaseno. Copak to není dostatečný rozpor ? Dobro versus zlo. To ,že někdo prohlásí své šílené myšlenky za náboženství, nedává žádný důvod, abychom to přebírali jako relevantní. Nás totiž vůbec nemusí zajímat, co si daný mohamed myslel. Je to jeho věc, dokud nás někdo nenutí , abychom respektovali souběžnost nebo totožnost odlišných věcí. Proč by měl být náš Bůh totožný s jiným, když je jediný. A proč bychom vůbec měli přistupovat na myšlenku ,že islámský allah existuje, když věříme ve svého ,jediného Boha ? Pletete hrušky s jablky a chcete věřit ve shodu. Bihužel, jablko i hrušky nechutnají stejně.

2 0
možnosti

Dvě náboženství neznamenají, že jsou dva Bohové!

1 2
možnosti
SB

Tento článek je opět vaše tradiční mlácení prázdné slámy.

To jste ještě nepochopil, že tady vůbec nejde o nějaký teologický rozdíl?

Problém je v tom, že lidé, kteří se po desítky generací vyvíjeli v tropickém a subtropickém podnebném pásmu, se snaží žít někde jinde a aplikovat tam svůj způsob myšlení, jenž se tam však nehodí. Vše ostatní je jenom zástěrka.

Oni uvažují v naprosto jiných souvislostech. Zabij nevěřícího a v ráji dostaneš 72 panen.

Většinou to ani nejsou nějací vzdělanci, na které by nějaké hlubokomyslné úvahy platily.

Váš článek mi připomněl ten historický film z doby před 160 lety, kdy tři angličtí lupiči ukradli peníze určené k financování krymské války, a když je policie dopadla, tak se jich vyptávali, zda chtěli touto akcí protestovat proti britské účasti v krymské válce, popřípadě proti válce samotné. A oni vůbec nechápali, o čem je řeč, protože jejich cílem bylo přivlastnit si ty peníze a o nějaké pacifistické myšlenky se vůbec nezajímali.

Vy se podobně snažíte rozebírat nějaké teologické souvislosti, zatímco těm migrantům jde o výhody z našeho sociálního systému a těm teroristům jde o ty panny v posmrtném ráji.

6 1
možnosti

Halík je permanentně zmaten a vy, když se na něj odvoláváte, zřejmě také.

Ježíš není Bůh, Ježíš je Boží Syn, nic složitého si představit, po světě běhá miliardy otců a synů.

O žádné trojici se v Bibli nepíše a peklo, kde by Bůh trápil lidi věčně, také neexistuje. Bůh žádné věčné sadistické orgie nepotřebuje. Mrtví lidé spí a nic nevědí.

Vše lze postřehnout a najít v Novém zákoně, takové to "hledání", je jen alibismus, případně eufemismus pro dávání prostoru našim (vašim) vymýslům a bujné fantazii nebo neschopnosti pravdu přijmout.

5 2
možnosti
KC

To je hodně jednoduché vyjádření. Duchovnost má mnoho funkcí, například funkci potřeby rituálů, hledání smyslu života, funkci sjednocovací, o které se moc nemluví, přesto je to právě ona, která ukazuje, jak se změnila západní Evropa, když zavrhla Ježíše. Na postkřesťanských hodnotách se stavět nedá, protože jsou jimi náhradní, relativní hodnoty - sex, kariéra, sobectví, peníze, luxus či jalová zábava. Nenáboženský člověk - tedy člověk bez duchovní inteligence - není celistvou osobností, což uznávají i moderní psychologické školy. Proto je takový člověk povrchní, nehotový. Pokládám se za křesťana, ale k tomu není třeba chodit do kostela. Stačí přijmout Ježíšovu morálku, která mnoho století dokázala držet Západ po hromadě, zatímco dnešní Západ se podobá nesourodému konglomerátu, kde každý žije na "vlastní pěst." Společnosti bez rozvoje duchovna chřadnou y vymírají, což je právě stav dnešní západní Evropy. O těchto věcech lze diskutovat donekonečna, což na pár řádcích není možné.

2 1
možnosti
ZH

R^ Karma za osvětlující článek. Ale nedá mi to. Jako atheista prostě musím trvat na jednom Bohu pro křesťany i muslimy. Jinak by to znamenalo, že si křesťané i muslimové " vytvořili " každý jednoho Boha, který je v jejich očích ten jedinný správný.

Když přistoupím na Bibli a uvěřím, že Bůh řekl " budiž světlo " atd. Tak prostě je jen jeden Bůh který stvořil svět. Ovšem pak ho zkazil tím, že do jednoho místa šoupnul Ježíše i Mohameda a po každým zbylo něco úplně jiného. :-/

2 2
možnosti
JR

J57a64n 22R36á87ž

6. 8. 2016 17:16

Zajímavý závěr a nelze jej dogmaticky odmítnout R^

0 1
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,90
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!